Strona główna » Jakie są najpopularniejsze dania w Japonii? 15 potraw, których musisz spróbować!

Jakie są najpopularniejsze dania w Japonii? 15 potraw, których musisz spróbować!

W dzisiejszych czasach coraz częściej ludzie decydują się na podróżowanie. I chodzi tutaj nie tylko wyjazdy do polskich miast, ale także dalej za granicę. To jest dobry znak, dlatego też turystyka obecnie tak bardzo dobrze się rozwija. Tylko pytanie dlaczego tak się dzieje? Dlaczego ludzie tak chętnie wyjeżdżają w swoje urlopy chociażby do cieplejszych krajów typu Hiszpania, Włochy. Obecnie mamy możliwość podróżowania na większość kontynentów. Do innych łatwiej a do innych nieco trudniej się dostać. Wszystko za sprawą wiz, które są jeszcze potrzebne w niektórych miejscach. Należy zadać sobie pytanie, dlaczego zatem ludzie podróżują. Jest oczywiście kilka powodów. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jeden z powodów dla których tak się dzieje. Chodzi tutaj o chęć poznawania nowych smaków, potraw.

Kilka powodów, dla których ludzie podróżują po świecie

Tak jak wcześniej było wspomniane ludzie wybierają różne ciekawe miejsca do zwiedzania i miłego spędzania wolnego czasu. Niektórzy wolą na przykład Zakopane, a jeszcze inni Wenecję, Majorkę, Chiny, Hiszpanię czy wiele innych krajów. Jednak ostatnimi czasy bardzo popularnym państwem i często odwiedzanym stała się Japonia. Jest to piękny i bardzo kolorowy kraj, który posiada w swoim dorobku bardzo dużo ciekawych zabytków. Również krajobrazy ma niesamowite. To właśnie w dużej mierze przyciąga do niej turystów. Ale czy tylko? Oczywiście, że nie Ważnym powodem, dla którego ludzie to robią, jest chęć poszerzenia swoich horyzontów. Oczywiście mówimy o odwiedzaniu krajów na różne sposoby, jakie są rodzaje zwierząt i roślin oraz jakie są zwyczaje danego kraju. Podróżowanie jest wykształcone, dlatego warto to robić i poszerzać swoją wiedzę. Oprócz tego możemy poznać nowych i ciekawych ludzi oraz ich kultury. Zwykle ta wiedza może stać się trwała. Fajnie jest mieć przyjaciół z całego świata. Dzięki temu kontaktowi możemy poprawić swoje życie lub nawyki. Na szczęście to nie wszystko, co możemy uzyskać podróżując po świecie.
Jeśli ktoś interesuje się gotowaniem i lubi gotować, a także robi to zawodowo czy amatorsko to na pewno bardzo lubi odkrywać nowe dania i smaki. Właśnie po to w dużej mierze kucharze zmierzają cały świat. Także warto podróżować po całym świecie. Jak wiadomo każdy kraj jest inny, różnorodny i dlatego ma inne potrawy oraz przyprawy. W niektórych krajach są łagodniejsze, podczas gdy w innych są bardziej pierne czy pikantne. To jest na pewno znak rozpoznawczy Japonii. Gdyż Japonia ma bardzo delikatne smaki. Ponadto ludzie podróżują również wtedy, gdy ukochana osoba lub ktoś inny z rodziny wyjeżdża za granicę. Wiadomo, iż obecna sytuacja dość mocno sprzyja rozprzestrzenianiu się społeczeństwa w skali globalnej. Ludzie również często zmieniają miejsce zamieszkania. Dzieje się tak ze względu na to, iż zmieniają pracę lub chcą studiować w innym kraju. Innym powodem, dla którego ludzie często podróżują, są na przykład podróże służbowe. Jeśli ktoś prowadzi biznes i chce zwiększyć zyski, najczęściej decyduje się na otwarcie filii za granicą. Lub po prostu relaksują się, aby „naładować” baterię w ciągu następnego miesiąca pracy. Dlatego ludzie tak bardzo nie mogą się doczekać wakacji.

Najbardziej znane potrawy Japonii

Każdy kraj ma coś co jest jego znakiem charakterystycznym. Co wyróżnia go spośród innych. Jak ktoś uwielbia kuchnię japońską to na pewno zorientował się, iż jej kuchnia jest dość łagodna. Warto wspomnieć, iż Japończycy uważają, iż nie należy zabijać smaku dania, a jedynie podkreślić jego smak odpowiednimi przyprawami. Dość często używają soli jako przyprawy ale i jako środka konserwującego. Nie używają pieprzu, gdyż zamiast tego mają swoje słynne wasabi. Ponadto stosują także między innymi: sos sojowy, mirin, sos ostrygowy oraz sos rybny. Słynny także jest ocet ryżowy, olej sezamowy, a także wino ryżowe. Wiemy już jakie przyprawy są stosowane przez Japończyków. Ale czy wiemy jakie są najpopularniejsze dania, z jakich słynie Japonia? Do takich dań możemy zaliczyć:

  1. Sushi – jest to chyba najpopularniejsze danie w tym kraju; jest do danie składające się z surowych składników typu ryba, liście oraz ugotowanego ryżu, które zwijany jest w rulon i ucinany na mniejsze kawałki. Danie to jada się patyczkami i moczy w sosie sojowym lub innym jeśli mają do wyboru.
  2. CHIRASHI – to danie podawane jest w misce z ryżem i sporą ilością surowej ryby. Moczy się to wszystko w sosie sojowym wymieszanym z wasabi;
  3. Ramen – to jest zupa składająca się z bulionu, makaronu z różnymi dodatkami
  4. UDON CZY SOBA? – Udon jest to nic innego jak makaron z mąki pszennej w bulionie z tempurą z krewetek;
  5. ONIGIRI – jest to szybka przekąska na przykład na śniadanie; mogą to być na przykład łosoś, tuńczyk z majonezem, piklowana śliwka czy ikra.
  6. MATCHA – to sproszkowana zielona herbata; można ją pić normalnie, lub dodawać ją na przykład do lodów, ciast czy innych deserów;
  7. TEMPURA- to nic innego jak smażone na głębokim oleju kawałki warzyw, ryb, krewetki, owoce morza.
  8. MOCHI – danie jest zrobione z ryżu i makaronu ryżowego do żucia, ale ma inną konsystencję niż galaretka lub żelki. Zwykle można je połączyć z truskawkami lub nadziać pastą z czerwonej fasoli.
  9. OKONOMIYAKI – Bogaty omlet, ponieważ jest wiele składników – zwykle cienko pokrojona kapusta, czasem mięso, czasem ryby lub krewetki. Przygotowany omlet posypany majonezem japońskim, słodkim sosem i płatkami rybnymi.
  10. TAKOYAKI – to kulki z ciasta z dodatkiem ośmiornicy;
  11. YAKITORI – to nic innego jak szaszłyki do których wykorzystuje się różne rodzaje mięsa, także podroby;
  12. YAKISOBA – danie składa się z ryżu, makaronu i mięsa w formie kulek na wykałaczkach;
  13. PIEROŻKI GYOZA- to pierogi, które są delikatne, chrupiące i mają aromatyczne nadzienie;
  14. WOŁOWINA WAGYU – to smażona wołowina z kawałkami warzyw i ryżem;
  15. STREET FOOD – Yakitori, okonomiyaki, ogórek i ryba na patykach oraz słodkie wafle ryżowe

Podsumowując niniejszy artykuł można zauważyć, iż kuchnia japońska jest bardzo różnorodna. Jednak głównym składnikiem każdego dania jest albo ryż albo makaron. Jeśli ktoś planuje podróż do Japonii to koniecznie musi spróbować wszystkich, najbardziej popularnych dań, aby później nie żałować, iż czegoś się nie spróbowało.